Kako razviti mobilno aplikacijo?

1. Aug 2022

Nazadnje smo pisali o tem, kako razviti prvi prototip. Danes bomo pa pisali o nečem, kar nam je bolj znano, saj smo vsi štirje računalničarji. Torej, kako razviti aplikacijo?

1.  Korak: Določanje tehnologije

Najprej smo se lotili določanja tehnologije, ki jo bomo uporabili za samo izdelavo. Odločali smo se med cross platform tehnologijami, ki bi nam omogočile hiter razvoj kot so: Flutter, ReactNative, Ionic in med razvojem za IOS in Android posebej. Glede na to, da smo 4-je v ekipi in samo 2 programerja z gomilo dela, smo se odločili za Flutter.

2.  Korak: Izdelava dizajna

Sedaj, ko smo dejansko določili platformo, moramo določiti tudi dizajn aplikacije. Ker je to bilo čisto na začetku naše zgodbe, sem poleg dizajna za aplikacijo določeval še brand identity. Torej, poleg designa aplikacije sem določal barve za Škrinco, konceptiral in narisal logotip, določal tipografijo, delal grafike za socialne medije,..... Za izdelovanje dizajna vam priporočam Figmo, saj je zastonj in dokaj simple za uporabo. Seveda imate na voljo še Adobe XD, Sketch (samo za MacOS) in verjetno še kakšen program, ki ga ne poznam.

Screenshot figma designa light
Screenshot figma designa dark

 Za začetek, sem si pogledal dizajne za druge aplikacije na googlu. Začel sem z navigacijo spodaj in določil, koliko pogledov bomo imeli. Odločil sem se za 3 in sicer: domača stran, kjer vidiš vse naprave, sredinski gumb za dodajanje naprave in nastavitve, kar je samoumevno. Imamo še nekaj več dizajna, vendar to je vse, kar dobite za sedaj :).

3.  Korak: Nastavljanje okolja

Preden lahko začnemo programirati, moramo nastaviti okolje. Za naš primer smo morali nastaviti Flutter. Tukaj, si lahko ogledate, kako nastaviti flutter. Ob Flutterju pa moramo nastaviti tudi Android studio ter XCode, če imamo Mac-a. Če imate mac-a prosim ne nalagajte XCode preko App stora, saj je zelo zelo počasno. Ko vse naložimo, lahko potem zbiramo urejevalnik kode. Sam uporabljam VS Code, ker sem nanj najbolj navajen. Lahko pa uporabljamo Android Studio za pisanje Flutter kode.

4.  Korak: Programiranje

No, sedaj smo pa prišli do najdaljšega in verjetno najtežjega dela. Kot programerji smo navajeni procedure. Ustvarjanje git repozitorija za projekt, inicializacija projekta, ki je bil pri nas “flutter create ime_aplikacije”. Nato pa ure googlanja in branje dokumentacije, kot smo navajeni. Če imamo srečo, nam uspe narediti aplikacijo.

Škrinca out:)

Screenshot Škrinca aplikacije